Ще узаптите учиниците, но в някой друг живот!

18 02 2009

Днес прочетох тази статия и като ученик не можах да се здържа да дам мнението си! Първо да отбележа, че съм напълно „за“ тези нови мерки. За въвеждането и прилаганет им… да кажем, че се съмнявам

„Просветното министерство въвежда строги правила и мерки по училищата. Проектът на министерството е изготвен за узаптяване на учениците.“ Ухаа а не може ли да ги затворим в клетки и да им хвърляме храна?!?

„При тежки и системни нарушения на буйните ученици ще се намалява поведението, което ще ги лишава от правото да получават стипендия и да участва в кръжоци и други извънкласни занимания.“ Да тези „буйни“ ученици само за кръжоци и извънкласни занимания мислят и ще са много нещастни, че не могат да участват. По – добре да ги карат да ходят тогава може и да има някакъв ефект върху поведението им.

„Проблемните ученици ще трябва да учат допълнително, включително и през ваканциите.“ Браво! 

„Според проекта на министерството, учениците ще бъдат задължени да не отсъстват без уважителни причини, да ходят на училище в прилично облекло и да не носят религиозни символи, които по „агресивен и натрапващ се начин“ демонстрират религиозните им предпочитания.“ За религиозните символи добре, но ако се гонят учениците с неприлично облекло колко хора ще останат в час?

„Те не трябва да играят хазарт, да пушат, да взимат дрога, да пият алкохол и да носят оръжие.“ Ааа, не! Няма такова нещо. То понеже сега не езабранено и никой не пуши и не пие…

„Забранява се употребата на мобилни телефони в час и от учениците, и от учителите.“ Е, не. Кога се е случвало такова нещо?!? Не ми е направило впечатление! 

„Децата не трябва да бъдат на обществени места след 22 часа без родител.“ Моля?!? Те без родители не се напиват не пушат не се дрогират… само в тяхно присъствие! 

„Нова разпоредба е, че ще гонят от час учениците в неприлично облекло.“ И кой ще остане в училище.

“ За това те ще получават неизвинено отсъствие, но няма да могат да напускат училището.“ И кой и как ще ги спре?!?

„Проектът предвижда от час да бъдат гонени и ученици, които пречат на учителя да преподава.“ Тогава на кой ще се преподава?

„Прогнозира се да се въведат и санкции за родителите. Преди месец Кирчо Атанасов се закани, че родителите, които не пускат децата си на училище, ще бъдат глобявани от 500 до 5000 лв. В проекта на МОН обаче глобите за недобросъвестните семейства се запазват в сегашния си размер – от 20 до 100 лв. и от 50 до 250 лв. при повторно нарушение.“ Браво!

Дано тези мерки влязат в употреба и най – вече да пожънат успех, макар, че ми е трудно да повярвам. Не знам при тези обстоятелства кой ще остане в час и съответно на кой ще преподават учителите. Да не говорим за алкохол цигари и телефони. Те и сега са забранени, но не забелязвам да не се ползват.

Замислете се!

Advertisements

Действия

Information

4 Коментари

18 02 2009
Мартин Спасовски

Мисля, че всичко се свежда до две неща… А именно изпълнителната влас и съвеста на хората. “Те не трябва да играят хазарт, да пушат, да взимат дрога, да пият алкохол и да носят оръжие.” – ако не ги пускаха (учениците, които са под 18 години) в хазартни зали, не им продаваха цигари, алкохол и оръжие, те откъде щяха да си намират? Не може цял живот да крадеш цигарите на мама и ракийката на татко, рано или късно те хващат. Така че ако се стегнат мерките за тези работи си мисля, че няма да има проблем с лошите пороци поне сред учениците.

19 02 2009
Axel

Съгласен съм, но можеха да наблегнат върху настоящия контрол вместо да издават нови глупости които отново никой няма да спазва. Доколкото съвестта… такава няма…

19 02 2009
ѣрен

Ами ако няма съвест, каква изобщо промяна очакваме?!

19 02 2009
Axel

Моето мнение е ясно – промяната е наложителна, но едва ли ще се състои… или поне няма да е скоро…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s
%d bloggers like this: