Още малко за Twitter

8 03 2009

В предишната публикация, Как микрблогинга може да помогне на живота ви, ви обясних в общи линии какво представлява микроблогването и Twitter. Днес обаче ще разгледаме по – обстойно този сайт, регистрирането, следенето и т.н.

Нека започнем, разбира се с регистрацията. Можете да си направите такава от тук. Следва да попълните формата за регистрация. Full Name е вашето име. Username може да изберете каквото искате, но е за предпочитане да е кратко защото ще ви служи ако искате да го споделите за да подканите някой да ви следи. Например ако изберете user1 страницата ви ще бъде http://twitter.com/user1 и разпространявайки този линк хората ще могат да виждат ъпдейтите ви и при желание да започнат да ви следят. Password ще бъде паролата ви, а на email, логично е, ще напишете email-а си. Отметката I want the inside scoop – please send me email updates! не ви препоръчвам да я слагате само ще ви пращат спам. Пишете буквите и цифрите от картинката и давате Create my account. След като сте попълнили всичко коректно ще бъдете прехвърлени на страница в която можете да проверите дали някой от приятелите ви е вече регистриран. Аз ще пропусна тази стъпка натискайки Skip this step отдолу. След това ще видите страница със известни личности от които можете да си изберете кои да следите. Аз ще избера само Veronica Belmont. Натискате Finish или Skip this step.

И ето че най – после се намирате на собствената си страница. Най – отгоре виждате текста What are you doing? а отдолу разполагате със 140 знака да отговорите и натиснете Update. Когато го направите отдолу ще видите снимката и името си, заедно с отговора. Но тъй като картинката по – подразбиране едва ли ще ви хареса много нека я сменим.

1

 

Горе вляво ще видите Settings. Натиснете го. Изберете Picture. Качете снимка натиснете Save и готово!

Можете да пишете през сайта, през програма (за win припоръчвам Digsby, за Mac – Twitterific) или чрез SMS. Последното не е за предпочитане защото ще ви излезе скъпичко, а и twitter никога няма да ви прати съобщение ако сте в България. Затова ако искате да ъпдейтвате през телефона по добре го направете през браузъра си. Не е толкова скъпо, а и ще видите какво са писали приятелите ви. 

Следва да си намерим приятели. Като за начало добавете например мен. http://twitter.com/axel_g/ Кликайки на този линк ще видите това.

 

2

 

Виждане името и картинката ми. Отдолу са ъпдейтите ми. Отдясно виждате, че следя 17 човека, а мен ме следят 7. както и че имам 300 ъпдейта. В момента сме при Updates. Favorites са постовете които съм маркирал като любими, а под Actions може да ме блокирате :D. След това са картинките на тези които следя, а отдолу можете да вземете RSS за моите ъпдейти. Под картинката ми виждате надпис Follow. Като го щракнете ще започнете да ме следите и следващия път кгато се върнете на своята страница кликайки логото на Twitter ще виждате и моите йпдейти. Така можете да добавите колкото приятели си искате. По същия начин други хора могат да ви следят.

Сигурно сте забелязали, че някои ъпдейти започват със @. По този начин можете да отговорите на някого. Поставяте @+username и съобщение. По този начин username-а става линк към профила на съответния човек, а дори да не ви следи той ще види този ваш пост във @Replies на страницата си.

3

 

Тези съобщения обаче могат да бъдат видяни от всеки. Затова ако искате да изпратите лично пишете D username + message. Така собщението ще отиде в Direct Messages на сответния потребител. WHOIS username ще ви покаже информация за потребителя, GET username ще ви покаже последния ъпдейт на човека. FAV username праща последния пост на потребителя в любими. 

От Settings > Design можете да промените малко облика на страницата си с различни теми. 

Можете да намерите приятелите си от Find Friends горе вдясно или съответно ако знаете username-а пишете twitter.com/username 

След като знаете тези основни неща можете да започнете пълноценно да използвате twitter. Скоро ще откриете, че това е един страхотен начин за връзка с хората. Ще забележите, че много блогъри и хора редовно правещи клипове в youtube също ползват twitter. Започнете и вие! Скоро ще откриете колко забавна може да е тази услуга.

Advertisements

Действия

Information

4 Коментари

20 04 2010
Militsa

Много хубав сайт и искам да се регистрирам в него.

20 04 2010
Militsa

Сайта ми харесва и мисля, че ще ми бъде полезен.

20 04 2010
Militsa

След като знаете тези основни неща можете да започнете пълноценно да използвате twitter. Скоро ще откриете, че това е един страхотен начин за връзка с хората. Ще забележите, че много блогъри и хора редовно правещи клипове в youtube също ползват twitter. Започнете и вие!

22 11 2010
rADi

haresva mi iskam da se ragistriram

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s
%d bloggers like this: