iPhone OS 3.0 Най – важното

17 03 2009

 

iphone-os-preview-hero20090317

Keynot-а по представянето на новия софтуер за iPhone завърши. Както винаги аз съм първият който ви информира какво ново около ябълката. 

Както винаги презентацията започна със статистика за продажбите до момента и всякакви такива скучн неща които ще пропуснем. Едно от първите най важни неща които представиха беше нов начин да измъкнат парите от джоба ви. Вече ще можете да купувате разни неща от самите програми. Като например още нива за игра или блуза за виртуалното ви куче на стойност $1. Не е ли… ъъъ… страхотно?!? …предполагам?!?

Минаваме нататък. Далеч по – полезно и по евтино в интерес на истината беше нововъведението в Maps което сега ви дава инструкции за каране. Това е отдавна чакано, но всъщност не се говореше много за него напоследък. 

Във SDK-то бяха добавени още 1000 нови APIs, които позволяват както горепосочените дейности, така и да бъдат писани програми за аксесоарите създадени за телефона. Вече можете да мерите кръвната си захар с този революционен телефон. Той ще може да пресмята и колко точно инсолин трябва да приемете на базата на данните които сте въвели. Ако недай си боже объркате нещо или има бъг… ами тогава само Бог може да ви помогне. 

друго доста дълго чакано нововъведение е и способността няколко програми да вървят едновременно в background. За да спестят батерия обаче Apple са измислили доста хитро решение. Например ако сте отворили програма за незабавни съобщения вие сте свързани към нейният сървър. Когато я затворите обаче тази връзка изчезва и не яде батерията ви. Тогава съответния сървър се свързва с Apple, който пък е свързан с телефона който незабавно ви уведомява при нови съобщения. И най – хубавото е, че може няколко сървъра да са свързани с Apple, но към вас има само една връзка, която ви осигурав връзка с оклния свят ако щете.

След това бяха представени някои вече разработени програми. Смятам да не ги разглеждаме поотделно.

И може би най големия пробив Cut, Copy и Paste. Вече можете да копирате изрязвате и поставяте текст от едно място на друго. Дълго чакана функционалност.

Също така ще можете да пишете SMS-и и Email-и в landscape mode. Тоест обърнато хоризонтално. Въведени са и мултимедийни съобщения MMS. Това всъщност беше сред най – разпространените предположения за нввъведения. 

Добавени са и гласови бележки и Subscriptions във календара. 

Още едно наистина съществено въведение е новия Home Screen наречен Spotlight. Това всъъщност е по скоро търсачка която ще претърсва целия телефон за съответното съдържание. Разбираемо е. Преди iPhone-а не разполагааше с толкова възможности, но след толкова много програми и функции е полузно да имаш помощник, който да намира нещата вместо теб, спестявайки време. 

Това са най – основните нововъведения. Apple отново дадоха на конкуренцията да се разбере, че с тях шега не бива. Сега телефона е едно още по – функционално устройство. Организирайки всекидневния живот и работата ви този незаменим помощник продължава да расте. Новия софтуер се очаква да излезе лятото на тази година. iPhone 3G ще може да бъде ъпдейтнат, но такъв от първо поколение, не. Потребителите на iPod Touch ще трябва да заплатят $10 за да се възползват от новите функции. Видеото от презентацията още не е излязло. Повече информация на официалната страница.

Advertisements

Действия

Information

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s
%d bloggers like this: