Ще умре ли хартията и кога

22 03 2009

kraft_release_paper

Крайно време е вече хартията да си отиде. Защо? Ами много просто. Не можете да отречете, че интернет и компютърните технологии навлизат все повече в живота ни. Да не говорим, че световната мрежа вече е като истинския живот и даже предлага да имаш втори, трети и четвърти. Това не винаги е добре, но все пак е факт.

Но да се върнем на хартията. Заради нея са изсечени милиони гори, а това не е добре, тъй като няма кой да преработва въглеродния диоксид който пък причинява глобалното затопляне и така нататък. Но ако се замислим има много ефективни и удобни начини да заместим хартията

Къде е хартията? Навсякъде. Представете си колко много книги, тетрадки, учебници, документи се изхвърлят. Разбира се имаме рециклиране, но пък то не става веднага и все пак се изсичат още гори. А някои документи са напълно ненужни. Като фактурата от телефона която можете да проверявате и по интернет.

Как можем да променим това? Със съвременни технологии. Днес четем вестници. От тях се информираме и обикновено ги изхвърляме на следващия ден. Утре всеки ще има устройство подобно на Amazon Kindle през което ежедневно ще може да чете новините. Срещу известна сума ще можете да се абонирате и да се информирате. Или още по – добре ще можете да четете само това което ви интересува. Например интересува ви спорта, плащате само за него.

За училищата също има какво да се направи. Днес децата носят учебници и тетрадки за всеки предмет тежащи средно 5 килограма. Вместо това могат да използват преносими компютри на които да имат учебници и тетрадки. Ще кажете ами един компютър е по вреден за околната среда отколкото една тетрадка. Да, но той ще се ползва много повече време.

Друг проблем е и че не всеки има компютър. Сега не, но ако бъдат въведени такива промени ще можете да си купите компютър на цена колкото телевизор.

Откъдето и да го погледнете всичко това е истина. Звучи като някакъв филм, но всъщност е на път да стане. И това ще има вреди, но пък и ползи. Замислете се. Разбира се за някои хора нищо не може да замести хартиената книга и мириса на мастило. Един ден книгата ще е антика и децата ни ще я гледат в музеи и ще се чудят как сме мъкнели и чели от такива неща както ние сега се чудим как децата са учели в килийни училища и са пишели върху пясък.


Advertisements

Действия

Information

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s
%d bloggers like this: