Защо Линукс НE е по – добър. Реалния поглед на един потребител

31 03 2009

anti-linux!!! ВАЖНО!!! С ПРЕДТОЯЩАТА ПУБЛИКАЦИЯ НЕ ИСКАМ ДА КАЖА, ЧЕ ЛИНУКС Е ЛОША ОПЕРАЦИОННА СИСТЕМА! ПРОСТО ИЗТЪКВАМ И ЛОШИТЕ И СТРАНИ!!!

Линукс е свободната операционна система. Това означава, че можете да я ползвате напълно безплатно, да виждате изходния код и да го променяте легално. 

Много от компютрите с уиндоус страдат от вируси, троянски коне и други зарази. Това няма да се случи когато използвате Линукс. Затова пък една грешна команда може да ви създаде доста главоболия, особено на по – новите потребители. 

Друг проблем на Windows-ките компютри е, че имат нужда от различен софтуер за почти всичко. Някой ви изпраща email с прикачен PDF файл и вие трябва да изтеглите програма, която да го отвори. При линукс не е така. Той идва със вградени офис програми които ще съсипят авторитета ви с грозния вид на таблиците (разбира се качеството може да бъде подобрено. Най – лесно е когато си учил програмиране). Програма за гледане на филми. Да тя е вградена, но ще трябва да изтеглите и кодеци, които един бог знае къде са, а след това да изпълните куп команди.  А не дай си боже нещо да не е вградено… Тогава започват още команди и процедури с безкрайни тегления инсталирания и т.н. Има браузър но не и флаш плъгин за него. Още глупости.

Когато инсталирате Линукс няма да имате нужда и от драйвъри. Дано обаче не ви притеснява резолюцията на екрана и звука ако въобще го има… 

При нелегално изтегления си уиндоус се страхувате да ъпдейтвате за да не ви хванат от Компанията. С линукс този проблем ще изчезне, но пък ще има други безкрайни изтегляния, а понякога и изненадващи ефекти от ъпдейтите. 

Няма да има нужда и да теглите незаконно софтуер. За линукс повечето такъв е безплатен. Затова пък ви трябва цяла библия с команди за да го инсталирате, да отстраните проблемите, и да го ползвате. Разбира се той не може да се мери по нищо с платения, но на кой ли му пука.

С вградения инсталатор, който ви предоставя и списък с програми, които да инсталира за вас без комадни няма да ви се налага да търсите из глобалната мрежа. Освен ако не се нуждаете от космически софтуер на Наса като… Skype.

Сигурно сте виждали по клипчета как десктопа става на сфера или куб и се върти, как прозорците се клатят и правят какви ли не дивотии. Можете да направите всичко това с линукс. Разбира се отново ще ви отнеме доста време и незнайни команди, отстраняване на проблеми и конфигурация. Но всички трябва да бъдем мазохисти, нали.

Също така в една програма ще можете да обедините всичките си акаунти за незабавни съобщения. Разбира се ще трябва да се лишите от аудио и видео разговори, но какво пък. Така ще спечелят и лекарите когато пръстите ви откажат. Линукс обществото мисли за всичко!

Ще можете да играете и много невероятни игри като… пасианс… змия… и… най – развитата сред които… минички!!! Йей!

Най – важното качество на линукс е може би, че няма нужда да преинсталирате и рестартирате. Компютърът ви може да работи с години без да бъде изключван и ще работи със същата пъргавина. Това ще ви е много необходимо защото ще ви трябват поне няколко години непрестанна работа докато разучите подробно всички грешки команди и т.н. Е да, компютърът ви ще е остарял дотогава, но винаги ще можете да си купите нов, да му сложите друга и по – нова дистрибуция и да започнете да разучавате и нея. Опа извинявайте трябва да рестартирам току що се инсталираха драйверите за видео картата пък и нещо заб-б-б-б-б-и-и-и…

Не ме разбирайте погрешно нямам нищо против линукс. Като идея дори е перфектен, но все още има много работа по него за да бъде достъпен за обикновените потребители. Всеки трябва да опита линукс поне един път през живота си! Линукс феновете да не бързат да ме нападат. Това са впечатленията ми на един нов потребител на тази ОС. Нека проектът продължава да се развива и все някога ще се стигне до единство, приятелско отношение и лесно боравене с Линукс.

Advertisements

Действия

Information

12 Коментари

31 03 2009
Dimitrovv

И аз в началото имах подобно мнение, дори може би по-критично, но малко четене под форумите изяснява нещата доста.Основният проблем е свикването със специфичния софтуер, но аз лично не научих нито една команда, освен „sudo su“ за цялото време през което ползвах линукс.Все пак дистрибуциите под линукс са коренно различни една от друга, както и от windows, но идеята е, че за всяка специфична дейност има приспособена дистрибуция.

31 03 2009
Axel

Да аз говоря за първо мнение и out of the box работа. То е ясно че можеш да го накараш да хвърчи въпроса е, че не го прави от самото начало

31 03 2009
debianhome

Няма да те нападам за мнението ти. Ти сам си се изложил вечем няма нужда и аз да го правя. Все пак ще покоментирам малко:
1. „Затова пък една грешна команда може да ви създаде доста главоболия, особено на по – новите потребители.“
Еми не е вярно. Когато бачкаш с Линукс система, по подразбиране си се логнал като потребител с ограничени права. Тоест, не можеш да изтриеш нищо в системата , с изключение на файловете си в домашната ти директория. Ако имаш глупостта да работиш с администраторски права по повод и без повод, тогава вече сам си си виновен за глупостта.
2. „При линукс не е така. Той идва със вградени офис програми които ще съсипят авторитета ви с грозния вид на таблиците (разбира се качеството може да бъде подобрено. Най – лесно е когато си учил програмиране). Програма за гледане на филми. Да тя е вградена, но ще трябва да изтеглите и кодеци, които един бог знае къде са, а след това да изпълните куп команди. А не дай си боже нещо да не е вградено… Тогава започват още команди и процедури с безкрайни тегления инсталирания и т.н. Има браузър но не и флаш плъгин за него. Още глупости.“
В Линукс системите няма нищо вградено. Ако мислиш по този начин, просто не разбираш какво си си качил на хард диска и нямаш никаква идея какво правиш и защо го правиш.
За грозни таблици не знам, може – аз такива неща не ползвам. Отвореният офис ми служи да пиша текстове само, но си ми харесва. За гледане на филми има много програми – вярно – кат не ги знаеш, няма как да ги знаеш. Ама и в уиндоус е така. Аз тамошният плеер въобще не съм го ползвал – винаги съм търсил и намирал алтернативи. Я кристалния, я нещо корейско. В Линукс също – не ползвам „вграденият“, а SMPlayer, който просто е перфектен. За кодеците – не си питал, не съм ти казал. Но на сайта на Убунту има едно огромно ръководство с кратки отговори на всички въпроси – кат почнеш от кодеци и стигнеш до инсталиране на програмите. Ама кой да чете? Ако отделяхте поне половин час, преди да се хвърлите на тъпото убунту, нямаше да пишете глупости …
Няма куп команди, има няколко, които даже няма нужда да помниш. Само копи пасте от там дето ти посочих и се оправяш в живота с пингвина за нула време.. Ама пак кой да чете.
3.За инсталирането на програми – да не се повтарям. Отваряш сунаптика и ровиш. Кликаш и инсталираш. Това е. А за да знаеш какво търсиш, отваряш някой сайт за линукс програми и четеш ревюта, избираш си и отново отваряш сунаптик. Просто е.
За скайпа също си решаваш проблема елементарно, но … щом си решил че ти е трудно …
Ако на тебе са ти необходими няколко години, за да научиш как се бачка с една дистрибуция, а после още толкоз за да научиш друга, чудно ми е колко ли десетилетия ти е отнело да се научиш да четеш и пишеш … Аиде не се подценявай и не се самообиждай де…
И накрая – що си мислят всички новаци, че Линукс много ги иска и непременно се стреми да е лесен и приятелски към тях? Ей това не ми е ясно. Предпочитам дистрибуцията ми да е ми е удобна на мене, а не да е наблъскана с излишни конфигуратори, които ще работят един единствен път в началото при инсталация и после просто ще бъдат ненужни. Еми линукс е безплатен, но безплатен обяд няма. Трябва да заплатиш с нещо – в случая отделено малко време, малко усилия и мозъчни напъни и накрая малко интелектуално развитие. Цената не е малка , но си заслужава. И който иска , ще я плати, а който не иска, да си ползва пиратският или редовен Уиндоус, лошо няма. Аз лично си ползвам и двете системи, всяка за каквото смятам че става. Уиндоса става за игри, Линукса за всичко останало. Точка.

31 03 2009
Eneya

Ами… по мои впечалтения като прост потребител на Уиндоус, трябва около половин, един час да си конфигурираш Уиндоуса в нормален за ползване вид.
Да разкараш всички глупости, които вървят в комплект с инсталацията, да дръпнеш Tweak UI и т.н.

А конкертно Скайп, има няколко програмки, които работят с неговите протоколи и вървят под Линукс. За другите критики – не съм запозната, нищо не мога да кажа. 🙂

Ммм, аз да питам, да емулираш уиндоус няма ли да ти реши проблема с игрите?
Почти съм сигурна, че няма, но не знам защо…

1 04 2009
Axel

Мелси за дългия коментар! Хубаво е да чуеш различни мнения. От написаното разбирам, че си фен на пингвина и се радвам много на това. Желая да отбележа обаче, че не всички са като теб и все пак трябва да се зачита и мнението на другите без да се правят такива крайни изводи. Нещо друго и много важно е, че не съм се занимавал продължително с линукс и вероятно не съм открил истинските му благинки. На мен ми трябва нещо което работи щом го пуснеш. На това изискване, поне за мен, отговаря само Мак-а. Уиндоус-а също горе долу, но и той има нужда от доста неща докато заработи. Аз също не ползвам вградения плейър. Ползвам vlc. Че се намира софтуер – намира се, но после почват инсталирания и разни други неща. И за да не пиша фермани ще мина направо към „що си мислят всички новаци, че Линукс много ги иска и непременно се стреми да е лесен и приятелски към тях?“ Ами ако ти напишеш операционна система не би ли искал хората наистина да я ползват. Линуксите се стараят да излязат на чело и имат шанс за това, но правят и грешки както всички други. Терминалът се е ползвал много отдавна и повечето операционни системи са го изхвърлили и са направили така, че да не ти се налага да го ползваш. Вярно с линукса донякъде също е така и въпреки, че има нововъведения остават и старите неща, които в някойй случаи трябва просто да се превъзмогнот. Да не говорим и за постоянните битки между дистрибуции, графични среди и т.н. Знаех, че това няма да се хареса на много хора. Това усетих аз при срещите си с Линукс. Както отбелязах обаче всеки трябва да я пробва поне веднъж в живота си. На този свят има различни хора и на всеки се харесват различни неща.

1 04 2009
Axel

Емулацията наистина решава проблема донякъде. Аз обаче съм доста краен човек и много мразя когато такива неща се преплитат. Има ли смисъл да сложиш линукс и да не ползваш и една програма за него освен емулатора? Както и да сложиш линукс на един дял и уин на друг. Вземете някакво решение и да се свършва.

1 04 2009
Flappy

Ако използваш Adobe CS3 и нагоре освен та имаш и Win или Mac към линукса, друга вариант няма. Макар да не виждам смисал да слагам Linux на Apple-ски компютър.

1 04 2009
Axel

на Apple-ски комп само OS X! Иначе точно затова линукс не е много добър вариянт. Този софтуер просто не става с него. Той е нещо което по скоро правиш през свободното си време (линукса) а уин и мак вършат истинската работа

1 04 2009
Eneya

Аксел, визирам да ползваш емулатора само когато искаш да играеш игри. През другото време си си на Линукс.
П.п. На мен никога не ми е изглеждал грозен, семпъл да, не толкова елементарен цък тук, цък там като уиндоус. Но наистина е много различен от Мак и Уиндоус.

Линукс си иска… време и ентусиазъм.

1 04 2009
debianhome

Не съм искал да се заяждам с никого. Да, фен съм, но съм далеч от това да принуждавам който и да е да ползва каквото и да е. Да, пише вестник за Линукс (Home Linux) с цел да популяризирам тази операционна система и да помагам на нуждаещите се. Просто се дразня, когато се говори от някого за нещо, което не познава.
Винаги съм си мислел, че единствената правилна стратегия за усвояване на нещо ново е, преди всичко да се събере информация, да се осмисли и чак тогава да се правят проби. И едва тогава да се правят каквито и да са изводи.
Така че, всеки новак, когато подходи по този начин, първото което ще му се набие в главата е, че Линукс не е Уиндоус. И вместо да почва да сравнява наизуст, първо трябва да рабере Линукс, да го почувства. Тогава вече нещата се нареждат от само себе си.
Да, Линукс си иска време и ентусиазъм. Точно толкова, колкото и Уиндоус за човек, незапознат с него. Аз не виждам разлика.Личен опит. Помня, когато придобих първият си компютър и помня колко малко знаех и колко съм чел и ровичкал. Помня и колко ми пречеха тези „знания“, когато пробвах Линукс. Така че, не бъркайте нещата. Не може да сравняваш нещо което познаваш със нещо дето ти е тъмна индия.
Да не се разпростирам с примери, само един.
Да предположим, че си изучил как се бачка с QuarkXPress (програма за предпечатна подготовка) и си свикнал с нея. В един момент решаваш да видиш как е INDEsign (отново такава програма). Ако не знаеш, че втората се води като по-добрата, при първият опит с нея ще кажеш, че е много смотана и нищо не става от нея. Но всъщност всички знаят, че точно тя е по-скъпата и по напредналата. И едва когато посветиш време да я научиш и да и запомниш клавишните комбинации, чак тогава ще разбереш, че наистина тя е по-добрата. Но това ще отнеме месеци време и много работа.
А да се научиш да работиш с Линукс достратъчно, въобще даже не е нужно толкова време, колкото да научиш да работиш с някоя сложна и скъпа такава програма.
Така, колкото до това, дали като са писали Линукс, не са искали повече хора да я ползват. Еми искали са да я ползват такива, които ще искат да я ползват, а не всеки. Както и да е, GNU/Linux не е замисляна като алтернатива на Уиндоус, а на Unix. Ако не вникнеш ввъв философията на Линукс, си заникъде.
За емулацията. Каквато и програма да ползваш, никоя засега не осигурява 3Д ускорение на графиката на ОС гост. Така че, ако гост ти е Уиндоус, не можеш да играеш игри. Можеш да си подкараш професионалните програми и те ще работят добре, но игри – не. ако си геймър, можеш да си инсталираш като ОС гост Линукс и да си го изучаваш когато си искаш и когато имаш време (без 3Д ефектите обаче – забрави за compiz). A ако влизаш в интернет само от него, то и Уиндоуса ти няма как да се зарази с вируси. Нали го ползваш само за игрите и не влизаш в Интернет през него.

20 08 2010
Wlado

Пич явно не си пробвал Линукс въобще!!! Всичко ми работи и звук и графична карта и безжичен интернет!!!
А че ХР или друг Микромек не е ВАРИЯНТ за мен не е… (не се пише така ама явно някой много разчита на вграднеите в МикроМекия програми). А Мак се изполва от по-малко хора отколкото Линукс даже….

21 08 2010
Axel

Смея да твърдя, че съм имал, макар и кратка среща с линукс. Давал съм безброй шансове на безброй дистрибуции. Debianhome, относно философията на линукс, мисля че ми е доста ясна и при това е страхотна. Именно заради нея дадох толкова шансове на линукс. Но уви явно изпълнението не е приемливо за мен.

Wlado, не мисля, че обсъждаме колко хора ползват една или друга операционна система. Просто изказвам своето мнение за една от тях. Точно както най – удобната за теб ОС е линукс, така за мен е Mac OS, за трети Windows. Това е. Идеята на статията беше да отбележа главните недостатъци, които един прохождащ потребител вижда. То е ясно, че с много четене всеки може да се справи, въпроса е какво е положението без четене. Защото можеш да се оправиш и без четене, но не и да постигнеш това което се обещава по всички сайтове възхваляващи линукс (изклюбителна бързина, стабилност и т.н.)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s
%d bloggers like this: