6 трикчета и типчета за iTunes

12 04 2009

 

itunes-logoДокато под Mac iTunes е един много удобен и функционален начин за организиране и възпроизвеждане на музикалната ви колекция, то под Windows хората го използват най – често за да си качват музика по iPod-ите. Въпреки всечко той дава доста предимства от които можете да се възползвате, но има и някои неща които трябва да знаете и можете за да го направите още по – добър. Ще започна всички трикчета и съвети така, че всяко да допълва предишното.

Начин за организиране на музиката

Много лесен начин да организирате музиката си е чрез плейлисти. Знам, че го знаете, но това е един начин да ги използвате. За да ви е лесно да намирате точно каквото търсите можете да създавате листи за всички албуми които купувате/теглите. Ако не теглите по цели албуми можете да организирате съдържанието по жанрове или по актуалност. Ако например следите някоя музикална телевизия и се стараете да притежавате това, което се върти по нея може да създадете лист с подходящо име за тези песни. Все пак съм длъжен да добавя че плейлисти се добавят от File > New Playlist. Песни се добавят със дръпването им в избрания плейлист в ляво.

Организиране на плейлистите

Ако имате голяма колекция пък можете да създавате папки в които да слагате плейлистите си за още по – лесно. Това става със File > New Playlist Folder.

Как да накарате iTunes да спре да копира музиката която добавяте

Това е много досаден и разпространен проблем. iTunes обаче прави това просто защото е по – лесно за обиновените потребители. Идеята е, че когато импортвате или купувате музиката си от неговия си магазин iTunes просто я прибира и няма нужда да се занимавате с глупости, а просто да се насладите на хармоничните звуци. Идеята е удобна, но не се нрави на всички затова ако искате това, което добавяте да не се копира е необходимо да отидете в Preferences > Advanced и да махнете отметките на Keep Music Folders Organized и Copy files to iTunes Music folder when adding to library. А след това с бутона Change да посочите ппката в която наистина стои музиката ви. Препоръчително е да направите това преди да започнете да добавяте музиката. След това ако искате можете да отидете в папкат на iTunes (при Мас в Music > iTunes при Windows My Documents > My Music > iTunes ако не се лъжа.) и в нея да изтриете цялото съдържание в папката iTunes Music. Ако обаче го направите след като iTunes е копирал музиката ви там ще трябва да я добавите отново защото иначе ще каже че файлът не съществува. Тогава вече няма да я копира ако сте спазили горните инструкци.

Как да накарате iTunes да не иска да форматира iPod-а ви след преинстал

Това също е много гаден проблем но решението е много просто. Просто трябва да взмете папката iTunes от посочените по – горе места, да я приберете на сигурно и след приключване на преинстаалацията да я върнете обратно. Така ще се запази не само всичко за вашия iPod, но и плейлистите и музиката ви във тях.

Как да сложите имена на песните, които импортвате през iTunes

Ако импортвате дисковете си с музика през iTunes песните най – вероятно ще се появят без имена. За да ги вземете отидете на Advanced > Get CD Track Names. iTunes ще намери имената за вас.

Как да сложите на песните обложки за да се виждат в Cover Flow

Cover Flow е повече красив отколкото удобен начин да разгледте музиката си, но понякога създава проблами когато вместо каквото трябва виждате само една нота. Това е така защото когато теглите/купувате песните си от други места, а не от iTunes те рядко са заредени с Album Art. За да изтеглите такива ще ви трябва регистрация и коректно написани имена на песните, изпълнителя и албума. След това отивате на Advanced > Get Album Artwork. 

Надявам се материала да ви е помогнал. Ако имате някакви въпроси коментарите са а ваше разположение!

Advertisements

Действия

Information

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s
%d bloggers like this: