WolframAlpha няма как да убие Google

20 05 2009

gwИма една причина, подсказваща ни, че WolframAlpha просто няма как да убие Google – те просто са две коренно различни неща. Да сравнявате двете е почти равносилно да сравнявате колело с кола: и двете служат за превоз, но по различни начини.

Google дава линкове. Когато търсите дадена информация чрез него тя в 99,9% от случаите се намира на сайтове различни от тези на търсачката. Тя просто индексира съдържанието на огромно количество данни и се е научила добре да познава какво искат да видят потребителите и им го предоставя под формата на препратка към друг сайт.

WolframAlpha обаче е нещо коренно различно. Докато Google търси линкове неговият „конкурент“ търси статистическа информация в обширни бази данни. Той няма да ви отведе на друга страница, а ще ви покаже това от което имате нужда.

Ще си кажете „Ами това е супер така не трябва да ровя из всички сайтове който ми прдлага Google“ но не е толкова просто.

Ако търсите мнение за даден ресторант например, Google ще ви предложи доста сайтове които го предлагат. WolframAlpha няма да направи това. Той дава друг тип информация. Той би бил по –  полезен от Googlе ако търсите например информация за дадена геометрична фигура или информация за популацията на дадено населено място. Да потърсим информация за числото Пи.

1Google все пак знае нещо по въпроса. Той ни показва приблизителната стойност и ни дава линкове както например първият , който ще ни отведе в Уикипедия където да прочетем още.

2

WolframApha обаче ни дава по – полезна за случая информация. Вместо да ни кара да отидем до Уикипедия той директно ни показва нужната информация. Показва ни как се изписва числото Пи, приблизителна стойност и т.н. В случая Wolfram ни беше по – полезен.

Нека обаче да проверим нещо друго. Да потърсим например отзиви за нашумялата напоследък партия „Нова Зора“ (ще кажете, че е нормално Wolfram да не знае нищо, защото това е нещо конкретно за България, но какво от това ние живеем тук, нали?). Изписваме и в двете търсачки „Нова Зора“. Google ни предлага да отидем на сайта на партията докъто Wolfram ни казва… че не знае руски език. Но за да е честно и да дадем шанс на новата търсачка нека потърсим нещо по – лесно за нея след провала с българският език. Търсим „Bulgaria“. Получаваме резултати за разположението ни, карти, знаме, пълно име, с кои държави граничим, площ и т.н. Да потърсим и с Googlе. При търсене за Bulgaria първият резултат прдлага да ни отведе до Уикипедия… отново. Забелязвате ли, че тук няма как да направим сравнение. Двете търсачки предлагат коренно различни неща. Ако искаме набързо да проверим нщо за нашата родна страна Wolfram ни е по – полезен, но пък ни предлага само суха информация във вид на таблици, докато Google  ни предлага да отидем в Уикипедия където можем да намерим много разнообразна информация от всякакво естество.

Какъв е изводът: сравнение м-ду Google и Wolfram е невъзможно да се направи поради простата причина, че двете са коренно различни неща. Wolfram ще ни е полезен ако искаме да намерим статистическа информация, но опре ли до информация от друго естество предполагаемият убиец на най – популярната търсачка не може да ви помогне. Да не говорим, че не разбира български. Тъй като двете работят на коренно различен принцип те далеч няма да са си конкуренти. И двете ще бъдат използвани според типа информация от която човек се нуждае. Но едната да убива другата е невъзможно. Може да се получи така, че WolframAlpha да не успее да вземе надмощие, но да убие Google е невъзможно!

Ако публикацията ви харесва, моля, гласувайте за нея в svejo.net.

Advertisements

Действия

Information

5 Коментари

20 05 2009
Свилен Попов

Двете търсачки наистина предодставам различни резултати при търсене, но не бива да се забравя, че Wolfram е една „млада“ търсачка. Още няма навършен месец откакто Стивън Волфрам официално я представи.

Сравнението, че при търсене на „Bulgaria“, Google ще ти изкара веднага линк към wikipedia, и това че W|A само статистика не е вярно! И двете търсачки вадят линкове към Wiki, W|A отделно изкарва и линк към самия Google.

Тези дни ще пусна и аз едно ревю на W|A и с какво точно е по-различен от „Големия шеф“.

20 05 2009
Axel

Да, но Wolfram не разчита толкова на линкове. Те са просто препратки между другото. А и би било групаво от ствана на Стивън Волфрам да създаде нещо което да е поредното, което няма да победи Google. Той е бил оригинален с идеята си и вместо да се конкурира с настоящето да създаде бъдещето.

20 05 2009
Свилен Попов

Именно. W|A не е „search engine“, а по-скоро „answer engine“.
Само името не ми харесва (прекалено е дълго), но неможе всичко да е идеално.

П.С: Могат ли да се използват някакви html/bb тагове при писането на коментар ?

20 05 2009
Axel

За името наистина е дълго, но ми допда не е лошо. За таговете нямам ни най – малка идея, но мисля, че не

22 05 2009
Aureyr

Всъщност някой знае ли, кой всъщност пусна първоначално тази информация, че WA ще убие Google?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s
%d bloggers like this: