Snow Leopard в България

28 08 2009

snow-leopard1Днес разпратих няколко мейла до няколко от основните продавачи на Apple компютри в България относно продажбите на Snow Leopard у нас.

От apcom.bg казаха, че ще имат наличност другата сезмица без да уточняват дата. „За сега update няма .. цената ще е за пълната версия на системата.“ пишат в отговор на мейла ми.

Най – изчерпателен отговор получих от novmac.com, а именно да очакваме снежко след 10-ти. Зарадвах се да чуя и че цените ще се запазят и можем да се надяваме на тридесетдоларов ъпгрейд. Клентите им използват възможността за безплатен upgrade. Щастливци!

Това което ме заинтригува и което всъщност не знаех, е че novmac имат в офиса си компютър с инсталиран на него Snow Leopard. Разбира се веднага отидох да го видя.

В първия момент разлика не се забелязва. Изглежда някак… същото като Leopard. За краткото време което прекарах с компютъра обаче веднага започнах да забелязвам някои съвсем леки промени, които обаче са много полезни. Разлика в производителността се забелязваше въпреки, че не можах да преценя дали е заради Snow Leopard или заради чистата инсталация. Също така системата вървеше в 32 битов режим, което предполага, че не е разгърнала пълния си потенциял.

Има и съвсем леки промени по Expose-то: прозорците вече не хвърчат кой където му падне а са елегантно подредени. Дава се ипо голям акцент върху прозорците отколкото в Leopard с по – ефектно затъмняване на фона. Може да се преглеждат прозорците чрез натискането на Space-а, което е доста яко.Dock Expose се оказа доста по – удобно и приятно отколкото мислех, че е всъщност. Бях доста скептично настроен докато не го видях в действие.

Като цяло всичко в Snow Leopard е просто доизпипано. Наблегнато е на детайлите и малките неща които започваш да забелязваш едва след като използваш известно време операционната система.

За сега обаче остава само да чакаме котето да пристигне и тук. Нямам търпение да ъпгрейдна вече. Също така искам да отбележа, че ще си го купя от novmac.com просто заради днешния ден.

Advertisements

Действия

Information

2 Коментари

29 08 2009
krassyo

Преди около седмица тествах въпросния Golden Master Build 10A432. Доволен съм от промените въпреки, че явно има какво да се иска още.

Кожодерите от Apcom е нормално да се направят на разсеяни… та нали няма да печелят кой знае колко от ъпгрейд пакета, та за какво само да си правят излишни движения да го поръчват. Те и така продават само няколко софтуерни продукта на кръст. И после като клиента няма избор, как е възможно да няма пиратство в българия. Лъжат, че пиратството ограбва – ти искаш да ти вземат парите, а те очакват да направят „удар“ на портфейла ти, или може би по презумпция приемат, че собствениците на Apple продукти са милионери?

29 08 2009
Shadowmar

Честито предварително! Да си го ползваш със здраве!

П.П. Съгласен съм със krassyo.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s
%d bloggers like this: