Да разбързаме и почистим своя Mac

30 08 2009

400px-Broom_icon.svgДнес реших малко да се заема с производителността на моя мак… Колкото и да не ми се искаше да го приема в крайна сметка след дълга употреба особено без преинсталиране както в моя случай дори Mac OS-а се затрупва с глупости и започва да работи все по – бавно и по – бавно.

По принцип системата си има вградени скриптове целящи почистването и поддръжката на системата, но доколкото разбрах те се изпълняват вечер за да не пречат на потребителя което се оказва известен проблем ако не държите мака си постоянно включен.

След малко четене и ровене открих няколко интересни и полезни програмки целящи донякъде да върнат бързодействието на компютъра ви и да освободят пространство на диска ви.

onyxicon.jpgOnyx се оказа едно от най – мощните приложения. С него можете да правите най – разнообразни неща: като чистене на кешовете и изпълнение на скриптовете които споменахме горе. Програмата е безплатна и можете да я изтеглите от тук.

Първоначално ме беше малко страх да я ползвам тъй като не бях 100% наясно какво ще стане след като почистя всички кешове и глупости, но от сега искам да ви успокоя, че няма да загубите абсолютно нищо! Компютърът ви ще си е както преди само малко по – бързичък. Някои от операциите отнемат дълго и може компютърът ви да „замръзне“ но това е нормално и не трябва да се натикьосвате.

index_boДруго интересно приложение е iFreeMem. За разлика от OnyX то не е безплатно, но можете да го ползвате пробно в пълната му функционалност, която е общо взето да освобождава RAM. Тя е далеч по – проста за използване от OnyX и предлага един единствен бутон. След натискането му програмата ще реорганизира паметта по време на което свободната такава става изключително малко, но веднага щом програмата приключи работата си ще се окажете с доста повече свободна от преди. Можете да я изтеглите и да я изпробвате от тук.

GrandPerspectiveLogoДруга безплатна програма е Grand Perspective. Можете да я изтеглите от тук. Тя не е много подобна на останалите и всъщност няма автоматично да прави магии за да освободи няколко GB-та. Това което тя прави е, че първо сканира харда ви или някоя папка като например Applications и след това ви я представя по един много интересен начин, чрез който лесно можете да се ориентирате какво точно яде мястото ви. Така може да откриете някой голям филм запокитен някъде или някоя игра която няма да играете повече и бихте искали да изтриете.

За разлика от Grand Perspective CleanMyMac ще открие някои излишни файлове и ще ги изтрие освобождавайки доста място, но пък е платена. Програмата можете да откриете тук въпреки, че ако не си я купите ще ви даде да почистите само 200 мегабайта които на фона на открити 2GB-та ще ви се сторят ужасно малко и само ще се издразните. Все пак ако си я купите ще бъдете щастливци, но…

За днес толкова. Сега е във вашите ръце възможността да почистите и зарадвате мака си. Надявам се да съм помогнал!

Advertisements

Действия

Information

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s
%d bloggers like this: